Les 8: Beeldend vermogen


Kindertekeningen
De kinderen die deze tekeningen hebben gemaakt zijn allemaal ongeveer even oud (rond 5 jaar) en bevinden zich in het schematische stadium (gecodeerde werkelijkheid).

Het Schematische stadium
Het kind ontwikkelt symbolen voor het weergeven van dingen die uit zijn omgeving komen of die belangrijk voor hem zijn. Vaak zijn dat mensen (pappa of mamma), maar ook wel objecten (auto of huis).  Deze symbolen hebben vaak herkenbare kenmerken. Een hoofd met benen (koppoter) bijvoorbeeld, als beeld van de mens. Een hoofd is meestal een cirkel met ogen erin en later ook een mond. De kop van een dier is hetzelfde, alleen aan de manier waarop het lichaam getekend wordt Je kunt zien dat het om een dier gaat.  Opvallend is dat elk voorwerp, op welke plek dan ook, er ongeveer hetzelfde uitziet. Bv. een huis bestaat vaak uit een driehoekje boven een vierkantje, met daarin een deurtje en een raam.  Om ruimte weer te geven worden voorwerpen voor elkaar geplaatst. Daarnaast is er sprake van doorzichtigheid (mensen zijn door de muur van een huis te zien) en omklapping (voorwerpen die haaks op elkaar staan, zijn naast elkaar getekend). Dit stadium start in de onderbouw, maar loopt nog door in de middenbouw. De tekeningen worden steeds complexer en verhalender. Ook wordt het aantal voorwerpen wat weergegeven wordt steeds uitgebreider. Uiteindelijk komt er ook afsnijding voor en het ontwikkelen van patronen.


  Manolito - september 2008




Manolito heeft zichzelf met zijn vader en nichtje op het strand getekend. Ze zitten samen onder een roze handdoek. Manolito heeft zichzelf getekend met een koppoter, zijn vader en nichtje zijn kopbuikpoters. Er zijn haren, ogen en een mond getekend. De armen en benen zich haaks op het lichaam (haaks contrast). De zwemkleding en handdoek zijn afgebeeld in objectkleuren. Ook heeft Manolito verspreid over de tekening cirkels getekend (herhaling motief).

 Tess -  maart 2008
 

Dit is een tekening van Tess met haar vader en moeder op het strand. Tess heeft het hele vel papier gebruikt voor haar tekening. Ze begon met de blauwe streep, toen het zand en de zee en als laatste de mensfiguren. Voor de zwemkleding heeft ze gebruik gemaakt van objectkleuren. De mensfiguren zijn kopbuikpoters, de hoofden hebben wel ogen, neus, mond, oren. Vader heeft zelfs pupillen. De figuren staan naast elkaar met ruimte ertussen (afzonderlijke plaatsing).
 
Thijs - maart 2008
  
 
Deze tekening is van Thijs. In de tekening is er sprake van een grondlijn. Bovenin zijn een paar wolken getekend en het regent (de strepen). Thijs heeft zichzelf met zijn moeder in de dierentuin getekend. De figuren zijn kopbuikpoters, met handen en vingers. De vingers staan haaks op de handen. De olifant, krokodil en luipaard staan in een kooi (overlapping), maar de olifant steekt hieruit. De kleuren van de dieren zijn functioneel (een olifant is grijs, een krokodil is groen). De mensfiguren zijn zwart gekleurd.


 

 


 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten